Laatst was ik nog bij de bibliotheek. Ik zag bij de ingang heel wat zoekertjes hangen. Je kent ze wel: ‘ik doe al jouw klusjes voor 4u in de week’, kuisen, timmerwerken, loodgieterij, kapster aan huis, bezetter, dakwerker en ga zo maar door. Wat mij meteen opviel echter is, dat slechts pakweg 7% van hen een website had. Dat is wel wat magertjes, niet?

Onbekend, onbemind?

Een website is 24 op 24, 7 op 7 open

De kracht van online

Ik vermoed dat velen onder hen wat last hebben van het koudwatervrees. Als ze in 2015 nog willen overleven zal men zich er toch over moeten zetten. De kracht zit niet meer in offline, des te meer in online.

Bovendien is het maken van een website helemaal niet duur meer. Het zorgt voor een professionele uitstraling. En hey het is als het ware een verkoopkanaal dat 24/7 open is. Je hoeft jouw website niet te staffen met personeel ;). It’s just out there. Als je een simpel contact formulier op jouw website plaatst, kunnen mensen jou zelf terwijl je slaapt contacteren. Hoe krachtig is dat niet !

Een website hoeft helemaal niet complex te zijn

En om eerlijk te zijn, zo complex is het allemaal niet. Zaakvoerders zoals café of restaurant uitbaters hoeven geen complexe website te hebben met alle toeters en bellen. Naar mijn bescheiden mening zijn een aantal basis elementen meer dan genoeg.

  1. Contact gegevens
  2. Welke diensten of producten lever je
  3. Wat informatie over jezelf
  4. Referentie materiaal / portfolio

Niet zo heel bijzonder, eh? Inderdaad niet. En hou het zeker ook zo. De potentiële klant mag zich niet gaan verliezen in allerlei kleine details.
Als je een loodgieter wil contacteren omdat je kraan lekt, dan heeft het toch geen zin dat je eerst 6 keer moet klikken om het GSM nummer te pakken te krijgen. Of je wil weten hoe het interieur er uit ziet van een leuk restaurantje, dan wil je dat in een handomdraai (lees in enkele muisklikken) te zien krijgen. Nog niet overtuigd? Een bezoeker die wil weten of je al dan niet valse nagels kan zetten, wil op de website van die schoonheidsspecialiste meteen zien onder bijvoorbeeld de rubriek diensten of iets dergelijks.

Suggestie

Overtuigd? Wel,

Als je een website wil laten maken, zou ik zeker eens kijken naar het model dat MeerUitJeZaak.be hanteert.
Ik hou enorm van het concept. Je betaalt geen hoge kosten op voorhand. Je betaalt wel continu een bijdrage en daarentegen staat dan dat je een website krijgt die steeds up to date is, beveiligd is volgens de laatste technologische ontwikkelingen.
Misschien is het dat wel dat zaakvoerders afschrikt: dat ze eerst duizenden euro’s betalen om dan een jaar later een website te hebben die niet meer up to date is (bijvoorbeeld niet mooi meer weergeeft op mobiele toestellen).

Dus laat je zeker niet vangen als je een website laat maken. Vraag expliciet of er support achteraf inbegrepen is. Zorgt men voor de nodige beveiligingsupdates, maken ze backup, wie doet eventuele aanpassingen, … .

Zelf technisch?

Als je zelf een beetje technisch onderlegd bent, kan je zelf aan de slag met wat men noemt content management systemen (CMS). Voorbeelden zijn WordPress, Drupal, … .

Dus berichtje aan alle zelfstandigen:

Boodschap: ga online

Waar wacht je op? Start VANDAAG nog met een website!