Een graag geziene gast op het water is de aluminium werkboot, een kleine alleskunner die Rijkswaterstaat ondersteunt bij haar goede werk. Ook waterschappen en gemeenten hebben er soms eentje nodig voor hun water gerelateerde activiteiten. Ook ingenieursbureaus kunnen er goed mee uit de voeten. Aluminium werkboten kunnen ingezet namelijk voor veelzijdig inspectiewerk. Of het nu om het checken van damwanden of betonconstructies gaat, bruggen of kribbakens, aluminium werkboten komen ervoor langszij. En het is ook nog een handige boot om in te zetten bij evenementen die in of bij het water plaatsvinden. Als beveiliging of mobiele EHBO-hulp, bijvoorbeeld. Je kunt de werkboot ook gebruiken als camera bootje voor een fotograaf of filmer.

 

De trailer af en varen maar

Voor de huur van een aluminium werkboot hoef je geen vaarbewijs te laten zien. Zo’n boot gaat tot 18 km over het water en is goed toegerust met allerlei typen verlichting: navigatieverlichting, knipperlicht en werkverlichting voor en achter. Er zit een A-frame op dat bij geringe doorvaarthoogte gemakkelijk neerklapbaar is. Je huurt zo’n boot met zijn eigen boottrailer zodat je hem makkelijk naar bestemming kunt rijden. Je dient dan wel minimaal 750 kilo trekvermogen te hebben. Er kunnen tot zes personen mee. 

 

Huren heeft de voorkeur bij een aluminium werkboot

Een aluminium boot is bijzonder veilig, zeker als je die afzet tegen hout of polyester. Want aluminium is niet brandbaar. Bovendien is hij ook licht. Dat wat de auto-industrie heeft ontdekt, weet de scheepsindustrie ook: je kunt het beste maar gebruik maken van een ultralichte ijzersoort en dat is dus aluminium. Maak je vaak gebruik van een aluminium werkboot en denk je erover maar te gaan kopen in plaats van te huren? Besef dan dat niet alleen de aankoopprijs een uitgave is maar dat je ook jaarlijkse kosten hebt en die liegen er niet om. Die zijn zomaar 10% van de waarde van de boot. Elk jaar weer. Met huren heb je geen ligkosten, geen onderhoudskosten, geen overwintering- en droogdok kosten, geen keuringskosten en geen verzekering. Die laatste sluit je gewoon af bij de huur.

 

Mobiel op het water

Aluminium werkboten kunnen veel taken aan. De prestaties zijn goed en ze functioneren onder alle mogelijke weersomstandigheden. Vaak is de beschikbare ruimte aan boord zeer doordacht ingedeeld. Sommige werkboten hebben een opengaande romp zodat je ook kleine werkvoertuigen mee kunt nemen, de boot in. Het is een echt werkpaard en tegelijk snel en wendbaar op het water. Omdat deze boten niet diep liggen, kun je er ook mee aan de slag in ondiep water. Of onder lage bruggetjes. Of bij werkzaamheden in jachthavens, zelfs in grote sloten!

 

Safety first bij een aluminium werkboot

Zo’n aluminium werkboot kun je met verschillende vermogens huren. Bijvoorbeeld met een buitenboordmotor van 9,9 pk. Of met eentje van 30 pk. Tot de uitrusting behoren heel vaak ook veiligheidsmiddelen zoals een brandblusser, een nood peddel en een EHBO-doos. Altijd voor veilig gaan op het water.